keskiviikko 2. elokuuta 2017

Karma ja perinnöllisyys



Missä suhteessa karman laki on fyysiseen perinnöllisyyteen? Fyysisellä periytymisellä on suuri merkitys. Me tiedämme, että pojassa tulee esiin tiettyjä isän ja esivanhempien piirteitä. Esimerkiksi Bachin perheessä oli kahden ja puolen vuosisadan aikana kaksikymmentäkahdeksan merkittävää muusikkoa.

Bernoulli oli merkittävä matemaatikko, ja hänen jälkeensä perheeseen syntyi vielä kahdeksan tärkeää matemaatikkoa. Se on kaikki perinnöllisyyttä, sanotaan, mutta se on vain osaksi totta. Jos tahtoo tulla esimerkiksi hyväksi muusikoksi, siihen ei riitä, että on sielussaan muodostanut musikaalisia taipumuksia, vaan silloin on saatava myös fyysisesti riittävän hyvä korva. Muusikkoperheessä hieno kuuloaisti periytyy puhtaasti fyysisesti vanhemmilta lapsille.

Perheessä, jossa harrastetaan paljon musiikkia, sen jäsenillä on myös musikaalisesti kehittynyt kuuloaisti. Kun sellainen sielu, jolla on vahva valmius musiikkiin, inkarnoituu, on ymmärrettävää ettei hän hakeudu perheeseen, jossa ei harrasteta musiikkia... vaan hän syntyy sellaiseen perheeseen, jossa on sopivat fyysiset edellytykset. 

Se on täysin sopusoinnussa karman lain kanssa. Vastaavasti voi olla laita moraalisen rohkeuden suhteen. Ellei ihminen löydä siihen soveltuvaa verenperintöä, ei moraalinen rohkeus pääse esille.


- Rudolf Steiner, Vor dem Tore der Theosophie.
Esitelmä Stuttgartissa 28.8.1906
GA 95

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti